2 Kas 2010

İRC' de Kullanıcı Adı Kaydetme, Kayıtlı Kullanıcı Girişi ve Kanal Kaydetme

basit olduğunu düşündüğüm ve kolayca yapabileceğimi düşündüğüm bu adımlarda epey zorlandım. yardımcı olmak adına küçük bir belge hazırlayayım dedim.

İrc her ne kadar geçmişin tozlu sayfalarında kaldı gibi görünse de hala işe yarar bir araç.

Eğer sizde uzaktan bağlantılı toplantılarınızda skype vb programlar yerine  daha pratik bir  çözüm isterseniz ya da arkadaş çevrenizle nostaljik bir sohbet gerçekleştirmek istiyorsanız irc sizin için hala varlığını sürdürüyor.

Herhangi bir program kurmanıza gerek yok.

http://webchat.freenode.net/ adresinde nickinizi ve herhangi bir kanal seçerek toplantınıza başlayabilirsiniz. Kanal adını önceden kaydetmenize gerek yok. Channel kısmına #yarinlardergisi veya #ahmetincocuklukarkadaslari gibi herhangi bir kanal ismi yazarak devam edebilirsiniz. İlk kanala giren kişi operator yani yetkili olacaktır.

Bu iletişim aracını sürekli kullanacaksanız kanalı üstünüze almanızda fayda var. Böylece o kanalın ismini yazıp gelen kişi kanalda o an için kimse olmasa da yetkili olamaz. Böylece siz geldiğinizde duruma el koyacaksınız.

Bunun için önce kullandığınız nickinizi kaydetmek gerekiyor.

Giriş yaptıktan sonra /msg nickserv register sifre email kodunu kullanıyoruz. Kullanmak istediğimiz şifremizi ve e-mail adresimizi belirlediğimize göre artık mail adresimizden nickimizin kayıt işlemini tamamlayabiliriz.

Bana;

In order to complete your registration, you must send the following
command on IRC:
/msg NickServ VERIFY REGISTER denemedenemedene oiytdypquciv demiş. İtalik kısmı kopyalayıp irc de yapıştırarak kayıt işlemini tamamlıyoruz.

Sıra geldi kanalı kaydetmeye. Bunun için /msg chanserv register #kanal sifre aciklama konudunu kullanıyoruz. Kanal artık sizindir. Tabii daha önceden kaydedilmişse başka bir kanalda şansınızı denemelisiniz.

Şimdi çıkış yapalım. ve birdahaki girişinizde nasıl giriş yapacağınızdan bahsedelim.

Tekrar giriş yaparken kaydettiğiniz nickiniz sadece size ait olduğundan o nicki en başta alamayacaksınız. Çünkü şifre girmediniz. Ben fatma olarak nickimi kaydettim fakat fatma yerine fatma_ yı  verdi irc. Önce nickimizi değiştirelim.  /nick yeninick yazarak yapabiliyoruz.(nick kısmı nick olarak kalacak yeni nick kısmına örneğin fatma yazacağız.) Ancak şifre de girmemiz gerekli. Bunun için de /nick yeninick kodundan hemen sonra /msg NickServ identify şifre yazarak girişimizi tamamlıyoruz.


Ancak hala operatör yetkisinde değiliz.

İşte son kodumuz. /msg ChanServ OP #kanaladı nick . Artık irc i tam yetkiyle kendi kanalınızda istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

EK:

Kanal' a bir topic koymak isterseniz (en üstte görünecektir her daim) kanal içinde /topic topiğiniz komutcuğuyla işinizi halledersiniz.

Ayrıca kanalı modere edebilirsiniz. /mode #kanal +m böylece operatörler ve ses verilenler haricinde kimse yazamaz. Ses nasıl verilir? İstediğiniz kişinin üstüne gidip tıkladıktan sonra voice e tıklayın.

Kanalınıza gelenleri bir hoşgeldin mesajıyla mı karşılamak istiyorsunuz.?
/msg chanserv set #kanaladı entrymsg hoşgeldin mesajı


bu da yardımcı olur. ayrıca kendi irc kanallarında online destek de oluyorlar. ) http://ircwiki.barafranca.com/index.php/Main_Page/tr

http://www.trsohbeti.net/pages/irc_komutlari.html

görüşmek üzere

Hiç yorum yok: