16 Şub 2011

Bilgisayar temizliği


İşimizin bittiği dosyaların güvenli yollarla silinmesi (bk: Güvenli Dosya Silme) dışında, ayrıca bilgisayarımızın da sık sık “iç temizliği”nin yapılması gerekiyor. Bu temizlik ile bir yandan bilgisayarın daha hızlı çalışmasını sağlıyorken, diğer yandan güvenli silmekte umursuz davrandığımız dosyaların güvenli silinmesini de sağlamış oluruz. Debian ve Ubuntu’da “bleachbit” adlı program, bilgisayarımızın iç temizliğini güvenli bir şekilde yapmaktadır. Programı “Synaptic”ten kuruyoruz.

Kurduktan sonra Uygulamalar>Sistem Araçları>Bleachbit (as root) yolunu izliyoruz. Burada aslında biri Uygulamalar>Sistem Araçları>Bleachbit, diğeri Uygulamalar>Sistem Araçları>Bleachbit (as root) olarak iki seçenek var. Biz (as root) olanı tercih ediyoruz.

Böylece Bleachbit’i başlatmış oluyoruz. Burada çıkan arayüzde tüm şıkların seçili olmasına dikkat edelim. “Free disk space” seçili olmayabilir, mutlaka seçin. Gerçi bunu seçmeniz işlemin biraz daha uzun sürmesine sebep olur ama en güvenli yoldur.

İsterseniz önizleme düğmesiyle bir önizleme de yapabilirsiniz. Ama buna gerek kalmadan doğrudan “sil” de diyebilirsiniz.


Tertemiz günlere…


Hiç yorum yok: