16 Şub 2011

kendini imha eden not!

privnote.com sitesini duyanınız var mı?
Öyle bir not düşünün ki, o yalnızca 1 defaya mahsus olarak okunabilir! İkinci defa asla okunamaz. Privnote sitesi, bize böyle imkan sağlıyor. Sitenin kullanımı zaten türkçe desteğinin bulunması nedeniyle de çok basit.
Bir defaya mahsus okunan not… Düşünün ki, bir arkadaşınıza çok güvenli bir şekilde bir not, şifre vs. ileteceksiniz. İleteceğiniz kişiden başkasının okumasını da istemiyorsunuz. Mesela site üyeliklerinde çok karşılaşılan durum: Üye olursunuz, üyelik aktivasyon kodu postanıza gelir, kodu kullanır ve üyeliğinizi tamamlarsınız. Ama aktivasyon kodu postanızda duruverir. Eğer değiştirmemişseniz, postanıza ulaşan herkes o kodu görecektir.
Bu defa şöyle yapalım: Aktivasyon kodunu size değil, privnote’a yollayalım. Bu site kodun (notun) yazılı olduğu linki bize verecek. Bu linki istediğmiz kişiye gönderelim. İşte bu linkin bir özelliği var: asla ikinci defa tıklanmıyor! (aslında tıklanıyor, ama notun daha önce okunduğu için imha edildiğini bildiren bir uyarıyla karşılaşıyoruz). Privnote, notları alıcısı okuyana kadar rastegele bir şifreyle şifreleyerek saklar. Böylece, linki kaybettiğiniz andan itibaren o nota ulaşmayı da unutun. Hacker’lık gibi yöntemlerle sitenin veritabanına ulaşılsa dahi, hiçkimse o notun hangi özgü kriptolama algoritmalarıyla kilitlendiğini bilemez.
Eğer istersek, notun okunduğuna dair kendi postamıza bir ileti de geliyor.
Notu ilettiğmiz kişiden başkası, privnote’un yönetimi dahi asla okuyamıyor. Ve tersi, eğer sizden önce davaranılmışsa siz okuyamıyorsunuz. Her durumda sizin dışınızda bir gözün okuyup okumadığı nettir.
Anlık mesajlaşmalarınızı dahi, bu site üzerinden güvenle yapabilirsiniz. Notu yazın, linkini gönderin, cevabını yazsın, lnki göndersin… gibi.
Okunmadığı durumda dahi, not ancak 30 gün saklanıyor, bu süre içinde okunmamışsa sistem tarafından imha ediliyor.

Hiç yorum yok: