16 Şub 2011

Ubuntu (Linux) için Bazı Güvenlik Programları

Bilgisayarımızda veriler harddisk üzerine kaydedilir. Biz o dosyayı shift + delete kombinasyonu ile silsek te aslında silmemiş oluruz. Sildiğimiz dosyanın yoludur ve dosya halen bilgisayarımızda durur. Ancak dosyanın bulunduğu alanın üzerine çok sayıda veri eklenip silinirse dosyanın geri dönüşüm programlarıyla geri getirilmesi ihtimali azalır. İşte tanıtacağımız programlar dosyaların veya harddiskin üzerine rastgele verileri onlarca kez (çoğu zman 1 ve 0 lar ekleyerek) yazıp silerek dosyanın yapısını bozarlar ve erişilemez hale getirirler. Burada önemli olan faktör kaç kez geçiş yaptırdığımız ve programın kullandığı algoritmanın başarısıdır. İlk faktörü kontrol edebiliriz ikincisi ise elimizde değildir. Neyse ki linux cephesinde bu alanda oldukça iyi programlar vardır. Windowsta da benzer programlar var ama işimiz linux ile olacak! Unutulmamalıdır ki %100 güvenlik yoktur ama buna yaklaşmak elimizde.
Shred:
Ubuntu da kurulu halde gelmektedir. Bilgisayardaki bir dosyayı güvenli bir şekilde silmek için terminal (konsol, uçbirim)den komut vererek çalıştırılır. Ubuntuda nautilus dosya yöneticisi menusune de eklenebilir ama biz bu işe girmiyoruz şimdilik. Merak edenler şu adresten ayrıntılara bakabilirler:  http://www.ubuntugeek.com/tools-to-delete-files-securely-in-ubuntu-linux.html
Uygulamalar>donatılar>Uçbirim yoluyla uçbirimi açıyorum ve dosya.yazı ismindeki dosyayı silmek istiyorum. Uçbirime şu komutu yazmalıyım:
shred dosya.yazı
Bu komut dosya.yazı dosyasının üzerine 25 kere rastgele veriler yazar. Bu sayıyı değiştirmek güvenliği artırır. Bunun için -n parametresini kullanırız:
shred -n 100 dosya.yazı
Böylece 1oo kere geçiş yaparız. -u parametresini kullanarak yazdırma işleminden sonra dosyayı silmesini sağlarız. (içinde rastgele veriler olsa da -u kullanılmadan silinmez.)
shred -u  -n 100 dosya.yazı
-v parametresi ise yapılan işlemler hakkında sizi bilgilendirir. Tüm harddiski silmek için:
shred -n 100 -u /dev/sda
Herhangi bir harddiski silmek için ise
shred /dev/sda2
Görüldüğü gibi son komutta parametreleri yazmadığımız için 1. harddiskin iki nolu bölümünü temizlerken varsayılan olarak 25 geçiş yapacak ve sonra bölümde bir dosya oluşacaktır. -u parametresi ekleseydik o dosyayı bırakmayacaktı.
Secure-Delete Araçları:
Bu araçlar secure-delete paketiyle kurulur. Kurmak için uçbirimden şu komutu verelim:
sudo aptitude install secure-delete
Bu paket içinde şu araçlar kurulur:
srm: Bilgisayarımızdaki dosya ve dizinleri (klasör) silmek için. Shred ile benzerdir.
srm dosya.yazı
Sözkonusu dosyayı siler.
srm -r müzikler
Müzikler dizinini içeriğiyle birlikte siler.
smem : Blgisayar raminde bulunan verileri silmeye yarar.
smem
komutu yeterlidir. -v parametresi olan biten hakkında bilgi verir. -f parametresi ise hızlı ve güvensiz bir silme sağlar.
sfill: Diskinizdeki boş alanları silmenizi sağlar. Bu alanlar boştur ama eski dosyaların kalıntıları gizlice yerli yerindedir.
sfill /
kök dizininizde çalışarak sisteminizin bulunduğu diskteki boş alanları rastgele verilerle doldurur.
sfill /home
sfill /tmp
komutları da ev ve tmp dizininizde aynı işi görür. Bu dizinlere diğer disklerinizi bağlayıp çalıştırabilirsiniz.
sswap : Linux sistemlerde kullanılan swap alanı bazen ram yerine kullanılabiliyor sistem tarafından. Bu alanı temizlemek için önce swap olarak bağladığımız alanı sistemden ayıralım. Şu komut ile bu işi yaparız:
sudo swapoff /dev/sda3
sudo sswap /dev/sda3
ile swap temizliği yaparız ve sonra şu kpomutla tekrar bağlarız diski. Burada swap olarak kendi diskinizin değerini yazmalısınız.
sudo swapon /dev/sda3
Bunların haricinde dban, wipe gibi programlar da kullanılabilinir.


buzdagi.org dan alınmıştır

Hiç yorum yok: