16 Şub 2011

Yedekleme

Güvenlik, yanlızca veri ya da iletişimin gizlenmesi-şifrelenmesi ile sınırlanamaz. Bir veriyi istediğiniz kadar güvenli bir bilgisayarda tutun, yirmi kere yirmi kat şifreleyin, eğer onun bir yedeğini almadıysanız, ancak o bilgisayarın düzgün çalışabileceği kadar güvenlidir. Bilgisayar çökünce veriyi de unutun güvenliği de. Dijital hayatta az raslanan şey değildir yedeği alınmamış bir verinin kaybı. Hatta şu veya bu nedenle çöken koca bir sitedeki yüzlerce verinin kaybı…
Birçoğumuzun başına gelmiş olduğunu tahmin ettiğim, ve çok acı deneyimlerin dahi yaşandığını düşündüğüm yedeklememe nedeniyle dosya kayıplarına da dur demek gereklidir. Yedeklememe, dijital dünyadaki nihilizm örneklerindendir ve güvenlik konusunda içimizdeki düşmandır.
Buzdağı, her yazı ve yorumdan sonra yedeklenmekte ve iki ayrı ortamda saklanmaktadır. Sitemizdeki yazıların artışına bağlı olarak da yedeklendiği ortam miktarı artacaktır.
Verilerimizi, bugünkü koşullarda çok değişik şekil ve ortamlarda yedeklenmemiz mükündür. Flaşdiskler, haricidiskler, cd’ler ve dvd’lerin yanısıra internet ortamında saklayabileceğimiz çeşitli dosya depoları, ücretsiz ftp ve hosting alanları mevcuttur.
Bunlara ait anlatımlar hazırlanmaktadır. Ancak yedekleme konusunun aciliyeti nedeniyle ilk elde internet ortamında yedek dosya tutulabilecek yerler olarak eyeos.org, 007site.com, filesanywhere.com gibi siteleri verebiliriz. Bunlarla birlikte bilgisayaraın yedeklenmesi gibi konulara da yer vereceğiz.

Hiç yorum yok: